Boeken

Ik en de verloren ander – Liesbeth Gijsbers

Het bekende weg – Merel Morre

Weg van mij – Riet Fiddelaers-Jaspers

Werkboek voor kinderen die achterblijven na zelfdoding

Om alles wat er niet meer is – Monique van ’t Erve e.a.

Jaarlijks verliezen honderden Nederlandse en Vlaamse jongeren een naaste door zelfdoding. Ze blijven achter met vragen en voelen zich vaak boos en in de steel gelaten. Ook angst en schaamte spelen nogal eens een rol. Veel rouwende jongeren vinden het moeilijk hun kwetsbare kante te laten zien en over gevoelens te praten, waardoor ze verstrikt kunnen raken n hun eigen gedachten. In dit boek vertellen ze openhartig over wie zij verloren zijn en hoe ze de periode voor en na het overlijden hebben ervaren. Aangevuld met eigen tips en gedichten, bieden ze Hiermee zichzelf en andere jongeren handvatten om rouwen na zelfdoding beter bespreekbaar te maken.

In het ongerijmde – Dirk Oegema & Conny ten Klooster

Gedichten naar aanleiding van hun zoon die onverwacht uit het leven is gestapt.

Met zoveel liefde heb ik ban je gehouden – Denise van Geelen-Merks & Jakob van Wielink

Persoonlijk verlies tekent ons leven. Het vraagt als het ware om een ‘antwoord’, zodat we (opnieuw) perspectief kunnen zien en ervaren. Het boek biedt inspiratie bij momenten van grote veranderingen en verlies. Het is een boek dat uitdaagt tot nadenken en stil maakt en laat voelen.

Kon je dan niet blijven voor mij – Riet Fiddelaers-Jaspers

Dit boek biedt handvatten voor met name ouder(s) maar ook voor leerkrachten en hulpverleners. Op een begrijpelijke manier schrijft Riet over de ervaringen, gevoelens en behoeften van kinderen en jongeren en hoe we hieraan tegemoet kunnen komen. Dr Riet Fiddelaers-Jaspers is deskundige op het gebied van rouw en verlies. Zij is verbonden aan het expertisecentrum Omgaan met Verlies en als hoofdopleider aan de post-HBO opleiding Land van Rouw.

Ondersteboven – Annerieke de Vries

Roman: Davey de jongste zoon van Merel, wordt geplaagd door onontkoombare drukte van gedachten en prikkels van buitenaf. Op 25-jarige leeftijd, in de bloei van zijn carrière als kunstenaar en vormgever, kiest hij ervoor om uit het leven te stappen. De wereld van Merel stort in.